Govand Yigit arbetar som mätningstekniker i tunnelbanan, Roslagsbanan och på Trafikverkets anläggningar.

Vad arbetar du med? 

Jag arbetar som mätningstekniker i tunnelbanan, Roslagsbanan och på Trafikverkets anläggningar. Vi mäter med geodetiska mätningsmetoder i plan och höjd då vi gör inmätningar och utsättningar i och kring spåren med avancerade instrument som digitalavvägare, totalstation, laserskanning och GNSS.  Som mätningstekniker mäter jag noggrant och sätter ut s.k. punkter för att fastställa deras lägen.
Att vara mätningstekniker inom järnväg är kul och det är väldigt viktigt med noggrannhet då vi jobbar med millimeter.  Vi arbetar även med 3D laserscanning av plattformar vilket jag tycker är ganska häftigt.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

En typisk dag är att man kommer in på kontoret och förbereder underlag som är väsentligt för just det uppdraget vi ska ut på. Vi har samråd med TSM (tillsynsman) och får veta vilken tid vi får spåret.  Därefter går vi ner till förrådet och kontrollerarar instrumenten och tillbehören samt lastar in dem i bilen.  Ute i fält lokaliserar vi oss på plats och börjar etablera för exempelvis spårriktning då vi behöver vara ute före spårriktarna och ställa upp vår etablering med totalstation och tvångcentreringar (prismor) av 3 bakåtobjekt och 2 fixar för att sedan hinna mäta in spåret.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att det är så varierande, ingen dag är den andra lik. Jag lär mig alltid något nytt och jag växer ständigt i min yrkesroll. Men det absolut bästa är mina kollegor och det starka bandet vi byggt upp med varandra och att vi även har roligt tillsammans.

Vad skulle du säga till den som funderar på att söka sig till branschen?

Detta är en bransch där man ständigt får utvecklas i sin roll. Det är även en lärorik bransch där man kommer i kontakt med många olika branscher och får även ökad kunskap om dessa. Detta är en väldigt rolig bransch att arbeta i särskilt om man tycker om att ha varierande arbetsuppgifter.

Kom och jobba med oss!

Här hittar du alla tjänster vi rekryterar till just nu.

Lediga jobb

Nyfiken på fler av våra roller?

Här kan du ta del av fler av våra medarbetares berättelser.

Fler berättelser