Karin är rekryteringschef på Strukton och hon gillar att hitta de bästa medarbetarna som hjälper företaget att nå sin fulla potential

”Vi vill sätta Strukton på kartan – även utanför branschen”

Karin Flodin började sin järnvägsresa som inhyrd konsult 2009, men redan efter två månader blev hon överrekryterad till att bli en permanent del av Strukton-gänget. Under dessa drygt 13 år har hon arbetat brett inom HR samt varit involverad i olika delar kring företagets utveckling – och för ungefär två år sedan blev hon chef över vår rekrytering.

Karins arbete tillsammans hennes team

Idag leder och fördelar Karin arbetet för tre rekryteringsstrateger och en HR-generalist, vilka stöttar och agerar bollplank för våra chefer gällande våra rekryteringar, där vi har ett snitt på runt 120 om året. Avdelningen hanterar även de periodiska hälsoundersökningarna hos vår företagshälsovård.

Under året har rekryteringen fokuserat på olika Employer Branding-projekt, eftersom det gäller att sticka ut på arbetsmarknaden. Vi utvecklar även vår on- och off-boarding för att skapa en bra och tydlig process när någon börjar och slutar hos oss.

– Vi vill att fler ska upptäcka Strukton och vad vi erbjuder. Vi vill sätta Strukton på kartan, inte bara i järnvägssverige, utan även utanför branschen!

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Mina dagar ser väldigt olika ut och det är det som är så himla kul. I stora drag är jag bollplank och stöd till min grupp. Vi har bland annat veckoavstämningar där vi lyfter vardagliga frågor som dyker upp samt skapar utrymme för informationsutbyten. På avstämningarna följer vi även upp vår verksamhetsplan med mål och aktiviteter. I övrigt lägger jag mycket tid på våra olika utvecklingsprojekt, däribland framtagandet av vårt arbetsgivarerbjudande (EVP), som just nu är av högsta prio inför rekryteringen till de fyra nya kontrakt vi har vunnit.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att det är så stor variation. Det är också väldigt roligt att jobba med något så positivt som att anställa nya kollegor. Att hitta de bästa medarbetarna som gör oss bättre som företag och utveckla och skapa nytt för att locka de bästa att söka sig till oss på Strukton. Även mitt team och övriga kollegor på HR-avdelningen är något jag uppskattar mycket. Jag jobbar med väldigt engagerade och kompetenta medarbetare. I och med våra nya vunna kontrakt får avdelningen dessutom tillskott av en fjärde rekryteringsstrateg under 2023.

Vilka förväntningar hade du när du började?

– Jag visste egentligen ingenting om järnvägen mer än att jag hade åkt mycket tåg. Det var av en slump som jag hamnade på Strukton eftersom jag kom i kontakt med företaget via Academic Work. Så här i backspegeln går det verkligen i linje med det jag brinner för kring miljöfrågor och hållbarhet. Vi jobbar för en väldigt viktig sak och det skapar ett stort engagemang hos mig. För mig är det betydelsefullt att jobba på ett företag som gör något jag kan stå för. Något som går ihop med mina värderingar.

Vilka är de största utmaningarna?

– Det är att det är svårrekryterade tjänster, framför allt el- och signaltekniker men även spårsvetsare och maskinförare eftersom det är snäva utbildningar och kompetenser som behövs. Sedan beror det lite på hur snäv kravprofilen är. Ibland kan man anställa någon som inte har alla specifika kompetenser från början utan i stället har en bredare bakgrund. Sedan kan vi vidareutbilda på Strukton. En av Struktons styrkor skulle jag säga är att man satsar mycket på utbildning och kompetensutveckling, vilket ju är attraktivt för våra framtida medarbetare.

Vad skulle du säga till den som funderar på att söka sig till branschen?

– Det är en jättespännande bransch att jobba i. Det händer mycket och det blir aldrig tråkigt. Strukton utvecklas som företag hela tiden och hela branschen vill framåt och satsar mycket på att förändra och förbättra. Man lyssnar på idéer och utifrån dessa utvecklas vi som företag. Är man en person som vill framåt, utveckla nya sätt att arbeta och trivs i entreprenörandan kommer man trivas jättebra här.

Sen vill jag nämna att det satsas mycket på kompetensutveckling och vidareutbildningar hos oss. På Strukton är det väldigt vanligt att man gör intern karriär. Att man börjar inom en befattning och sedan går vidare därifrån. Strukton har också en autentisk och humanistisk värdegrund: RÄLS (Respekt, Ärlighet, Lita på och Säkerhet). Jag är stolt över att arbeta på ett företag som värnar om sina anställda, vilket värdegrunden synliggör, och som vi genom arbetet med arbetsgivarerbjudandet ser genomsyrar hela organisationen. Sedan jobbar vi också för någonting väldigt bra.

Det är kul att jobba för att människor ska kunna komma dit de ska under dagarna på ett hållbart sätt!

Karin och Struktons projektledare Timmy Åhlén på en av Trafikverksskolans arbetsmarknadsdagar i Stockholm.

Kom och jobba med oss!

Här hittar du alla tjänster vi rekryterar till just nu.

Lediga jobb

Nyfiken på fler av våra roller?

Här kan du ta del av fler av våra medarbetares berättelser.

Fler berättelser