Yrken inom järnvägen

Oavsett vilket yrke du väljer inom järnvägen så ser framtiden ljus ut. Här berättar vi om några av de vanligaste yrkesrollerna i järnvägsbranschen.

Det pågår stora och långsiktiga satsningar på järnvägen, det handlar både om nybyggnation och upprustning av de spår som redan finns. Järnvägen är en framtidsbransch.

En fungerande järnväg är ett av de minst energikrävande och mest hållbara transportmedlen som finns. Branchen är i ständig utveckling och vi som arbetar i den kommer i daglig kontakt med säkerhet och hållbarhet.

Olika yrkesroller inom järnvägen

Bantekniker

Som bantekniker byter du spårväxlar, räls och slipers. I det dagliga, eller ofta nattliga, jobbet ingår att byta ut komponenter som blivit slitna och kontrollera att all teknik ser bra ut. Bantekniker blir du  genom att läsa t ex bygg och anläggning på gymnasiet, men också andra program funkar. Efter gymnasiet behöver du en 1-årig utbildning inom banteknik.

Läs mer om Gustav som är bantekniker hos oss

 

Eltekniker

Eltekniker underhåller och tar hand om fel i järnvägens luftburna kontaktledningssystem och växlarnas värmesystem. Elen behövs för att driva tågen framåt. En eltekniker behöver elteknisk gymnasieutbildning och en 1-årig utbildning till kontaktledningstekniker.

Vår eltekniker Lovisa berättar mer

 

Spårsvetsare

Som spårsvetsare svetsar och underhåller du spåren och spårväxlarna. Svetsare kan du bli genom att läsa t ex bygg och anläggning på gymnasiet, men också andra program funkar. Efter gymnasiet behöver du en 1-årig spårsvetsarutbildning.

Max, vår spårsvetsare berättar mer

 

Mätningsingenjör / Mätningstekniker

En mätningsingenjör gör så kallade inmätningar och utsättningar i järnvägsprojekt. Mätningsteknikern har en viktig uppgift både innan och efter ett järnvägsprojekt då hen ser till att spåren ligger i rätt nivå, håller rätt avstånd till tunnelväggar, mötande spår osv. En mätningstekniker kan också förse stora järnvägsbyggen med underlag innan byggstart, exempelvis inför byggen av stomnät.

Maskinförare

Maskinförare jobbar med drift och underhåll på järnvägen och får köra spårgående arbetsmaskiner. Jobb som som maskinförare kan du få genom att läsa t ex fordonsteknisk utbildning på gymnasiet, men också andra program funkar. Efter gymnasiet behöver du en 1-årig utbildning till maskinförare.

 

Signaltekniker

Sgnaltekniker ser till att det system som kontrollerar och styr tågtrafiken fungerar. Signaltekniker har elteknisk utbildning från gymnasiet och en 1-årig signalteknisk yrkesutbildning.

 

Besiktningsman

Besiktningsmannen, som lika gärna kan vara en kvinna, undersöker järnvägen för att upptäcka fel som skulle kunna vara en säkerhetsrisk eller orsaka störningar i driften, dvs. i tågtrafiken.

 

Lokförare

Lokföraren får köra lokal- och regionaltågstrafik. En lokförare kan också köra tunga godståg på längre sträckor. Speciell lokförarutbildning behövs.

Vill du jobba hos oss?

Vi erbjuder trygga anställningar där du är en del av framgången. Oavsett konjunkturer eller oro i världen står järnvägsbranschen stark och vi med den. Välkommen!

Läs mer