Oscar Pajala, Utbildningsledare

Oscar Pajala har arbetat som utbildningsledare på Strukton sedan hösten 2021, men utbildat inom järnväg senaste fem åren. Oscar utbildar bland annat lokförare, tågvarnare och tillsynsmän på sina kurser.

Vad arbetar du med?

Jag arbetar som utbildningsledare på Strukton. Vilket innebär att jag håller kurser på uppdrag av trafikförvaltningen. Jag utbildar bland annat tågvarnare, tillsynsmän och lokförare.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

Dagarna på Strukton kan vara väldigt hektiska. Jag börjar med att förbereda inför dagen. Oftast håller jag i kurser, det är väldigt socialt och öppet. Om jag inte håller i kurser sitter jag med mycket administrativt och statistik i stället. Som utbildningsledare kan jag jobba med allt från behörighet till att gå vid spåret, till att utbilda lokförare, både till tunnelbanan och järnväg.

Vad är det bäst med ditt jobb?

Det är att jag har världens bästa jobb! Finns inget roligare jobb, har även det bästa teamet och kollegorna. Jag gillar och tycker det är kul att få planera allt själv, mycket frihet under ansvar. Jag tycker även det är kul att hålla i kurser och träffa nya olika människor.

Vilka förväntningar hade du när du började?

Jag hade väldigt höga förväntningar. Struktons utbildningsavdelning är dit alla vill gå. Eftersom jag tidigare hade arbetat som lokförare behövde jag ställa om från min förarsyn till utbildare och det krävde mer kompetens från mig.

Hur har din resa inom järnvägen sett ut?

Det var av en slump som jag hamnade i järnvägsbranschen. 2013 sökte jag till lokförarutbildning och kort därefter påbörjade jag utbildningen till att bli lokförare. Det var när jag började få praktikanter som mitt intresse för utbildning väcktes. Efter fyra år som lokförare sökte jag en tjänst som trafikutbildare.

Vad skulle du säga till den som funderar på att söka sig till branschen?

Det finns stora möjligheter och det här är en expanderande bransch. På Strukton finns det alltid en möjlighet till att vidareutbilda sig inom järnvägen.